Samtale med borgere

Hvis en borger ønsker det, kommer sognepræsten gerne til samtale. Ring på tlf. 6449 1096, eller henvend Jer på kirkekontoret.

Samtalegrupper

Samtalegrupper

Konfirmanderne i Gelsted/Tanderup tilbydes at deltage i frivillige samtalegrupper 1 gang om måneden. I henholdsvis en pige- og en drengegruppe.

 

Alle de store livstemaer melder sig på banen, når man er 13-14 år – og på vej fra barndom ind i voksenlivet: liv/død – tvivl – skyld og skam – kærlighed og had – tilgivelse og bitterhed – alt sammen elementer, grundvilkår i ethvert menneskes liv. Som 13-14 år begynder man at kunne se sig selv udefra – med sit eget blik -  de andres blik. Det blik – kan ramme hårdt. Det tager lang tid at vænne sig til.  Hvem er jeg? Går det an med mig? Det er hårdt at blive sig selv.

 

Og alle undersøgelser peger på, at det er hårdt som aldrig før i vores moderne tid, hvor alt er i bevægelse, ingenting ligger fast – hvor den unge skal opfinde sig selv og sin egen verden og ikke uden videre kan overtage forældrenes. Kravene er mange ude i den verden, der venter derude med uddannelse og karriere. Vi skal blive til noget. Vi skal udvikle os. Og de unge synes ofte, at de skal klare sig godt på alle parametre: uddannelsesmæssigt, udseendemæssigt, karrieremæssigt, socialt. Og gør de ikke det, så føles det alt for ofte, viser alle statistikker, skammeligt – måske ligefrem ubærligt. For dårligt. Et personligt nederlag. For man behøver bare se sig omkring: alle de andre klarer tilsyneladende deres liv i stiv arm. Sådan ser det i hvert tilfælde ud, når de unge bevæger sig på de sociale medier. 

Livet på Guds grønne jord, vi har fået at leve er altid et liv i medgang og modgang – på godt og ondt. En sammensat pakke. Vi må tage hele pakken og ikke bare en del af den. 

 

I samtalegrupperne med konfirmanderne gives de mulighed for at fortælle deres historie – rykke lidt på afstand af sig selv og fortælle egen livshistorie – det er en god øvelse på vej mod at blive voksen. Og mens den unge fortæller – så viser det sig som regel, at det sjældent kun er lykkeligt og godt i det her liv. Det er netop sammensat – indimellem er livet også hårdt. Det gælder for os alle sammen. Det er en forløsende fornemmelse at dele med de andre. Den store gave er, at konfirmanderne kan spejle sig i hinandens fortællinger. Nej, det er ikke kun mig, som kan føle mig underlig ind i mellem – det er ikke kun mig, som oplever svigt og skuffelser, det er ikke kun mig, som undertiden føler mig ensom og kikset og forkert. Og det bedste af det hele er: at de andre rent faktisk ikke er ligeglade. Det bedste er at erfare at vi har noget at give hinanden – vi har brug for hinanden. Det er som K.E. Løgstrup, en stor dansk teolog har sagt det: vi har altid et stykke af hinandens liv i vores hånd og Gud ske tak og lov for det.